Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

Anton_HruboňVyštudoval odbor História (Bc./2010, Mgr./2012, PhDr./2015) a Slovenské dejiny (PhD./2015) na Fakulte humanitných vied (dnes Filozofická fakulta) Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde sa v roku 2019 habilitoval. 

Zaoberá sa politickými dejinami Slovenska a strednej Európy v 20. storočí, komparatívnymi štúdiami európskeho fašizmu (fašistické a neofašistické hnutia na Slovensku a v Európe, ich politické aktivity, ideológia a propaganda, politická kultúra, politický jazyk a semiotika fašizmu), vybranými problémami dejín medzinárodných vzťahov a problematikou nacionalizmu ako bezpečnostného faktoru s dôrazom na interkultúrne vzťahy, ako aj otázkami etnických a náboženských konfliktov medzi majoritou a minoritou v priestore strednej Európy a Balkánu. 

Doteraz z uvedených oblastí publikoval približne 190 publikačných jednotiek vydaných na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, Bielorusku a Holandsku, z toho 8 monografií, približne 70 vedeckých štúdií, kapitol a statí vrátane textov v karentovaných časopisoch a časopisoch indexovaných vo Web of Science, resp. Scopus (Historický časopis, Český časopis historický, Střed: Časopis pro mezioborová studia Střední Evropy 19. a 20. století, Kultúrne dejiny, Studia Historica Nitriensia, Koštantínove listy/Constantine's LettersFascism: Journal of Comparative Fascist Studies). Výsledky svojho výskumu, realizované aj v rámci početných vedeckých projektov v pozícii zodpovedného riešiteľa a spoluriešiteľa (APVV, VEGA, KEGA, Visegrad University Studies Grant) prezentoval na vyše 40 konferenciách a odborných podujatiach (Česko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Maďarsko, Švédsko, Francúzsko). Na práce získal okolo 250 citácií doma i v zahraničí. 

Od roku 2014 do súčasnosti absolvoval vedecké pobyty na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe (2014, 2016, 2018), Slovenskom historickom ústave v Ríme/Istituto Storico Slovacco di Roma (2015), Zentrum für Holocaust-Studien/Institut für Zeitgeschichte, München (2018), Collegiu Caroline - Forschungsinstitut für die Geschichte Tschechiens und der Slowakei, München (2018, 2019), Institut für Osteuropäische Geschichte/Universität Wien (2019) a ako postdoc research fellow na La Fondation pour la Mémoire de la Shoah, Paris (2019/2020, 2020/2021). Ako hosť, resp. v rámci mobilitných schém ERASMUS+ a CEEPUS prednášal na univerzitách a akademických inštitúciách v Prahe, Ústí nad Labem, Ostrave, Mníchove, Novom Sade, Koperi a Bologni/Forlí. 

Pôsobí ako člen redakčnej rady časopisu Acta humanitarica universitatis Sauliensis (Šiauliai, od apríla 2017), člen COMFAS - International Association for Comparative Fascist Studies pri Central European University (Budapešť/Viedeň, od decembra 2017) a člen Centra pre výskum dejín a kultúry dolnozemských Slovákov pri Katedre histórie FF UMB (Banská Bystrica, od apríla 2019).

Na konte má taktiež približne 40 vystúpení v celoslovenských i regionálnych masmédiách (RTVS, TA3, SME, Denník N, Hospodárske noviny a i.).