Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

doc. PaedDr. Mária Rošteková, PhD. - na fakulte pôsobí od roku 2002, kedy nastúpila na Katedru cudzích jazykov a medzinárodnej komunikácie. Je absolventkou Fakulty prírodných vied UMB, aprobácia: francúzsky jazyk – geografia. V 2005 roku absolvovala rigorózne konanie v odbore didaktika francúzskeho jazyka na FHV UMB. V januári 2010 ukončila doktorandské štúdium na FPVaMV v odbore medzinárodné vzťahy obhajobou práce na tému: „Transformácia vzťahov EÚ s krajinami Maghrebu“. V roku 2021 absolvovala habilitačné konanie v odbore medzinárodné vzťahy, v rámci ktorého predniesla habilitačnú prednášku na tému Vplyv udalostí Arabskej jari na vývoj euro-maghrebských vzťahov.

Vyučuje teritoriálne štúdia, vzťahy krajín EÚ s krajinami Stredomoria, francúzsku terminológiu politických vied a medzinárodných vzťahov,  ekonomickú terminológiu, reálie Francúzska a Slovenska.

Počas pôsobenia na fakulte sa zúčastnila viacerých študijných pobytov na francúzskych univerzitách. Je aktívna v spolupráci fakulty so zahraničnými partnermi, predovšetkým s francúzskymi univerzitami. V minulosti bola koordinátorkou spoločného magisterského programu „Analýza konfliktov a násilia“ v spolupráci s Univerzitou vo Versailles Saint-Quentin en Yvellines vo Francúzsku a spolukoordinátorkou spoločného magisterského programu „Geopolitika“, v spolupráci s Univerzitou v Remeši Champagne-Ardenne. Podieľala sa aj na príprave spoločného magisterského programu „Medzinárodná vzťahy z vyšehradskej perspektívy“ v rámci konzorcia WNDREAM.

Je aktívnou členkou združení s medzinárodnou pôsobnosťou: Francúzsko-slovenského univerzitného inštitútu so sídlom v Banskej Bystrici (https://www.iufs.sk/) a Inštitútu európskych a medzinárodných štúdií so sídlom v Remeši (https://ieei.asso-web.com/). Je odbornou konzultantkou medzinárodnej siete EuroMeSCo, ktorá združuje inštitúty zahraničnej politiky pôsobiacich v stredomorskej oblasti a ktoré sa v pravidelných intervaloch obracajú na odborníkov zo všetkých členských štátov EÚ vo veci konzultácií a prieskumov o budúcnosti euro-stredomorského partnerstva. Naposledy sa do týchto konzultácií zapojila v januári 2021. V minulosti bola členkou združenia Erasmus Expertise so sídlom v Bordeaux (https://erasmus-expertise.jimdo.com/).

Od roku 2006 je členkou redakčnej rady Spravodajcu Univerzity Mateja Bela a od roku 2017 členkou redakčnej rady vedeckého časopisu Politické vedy. Pravidelne sa zúčastňuje vedeckých konferencií a publikuje v konferenčných zborníkoch doma i v zahraničí. Je riešiteľkou viacerých domácich a zahraničných projektov.