Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

Vyštudoval odbor politológia na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde štátnou skúškou a obhajobou diplomovej práce na tému „Politologická a sociologická interpretácia pojmu politická kultúra“ úspešne ukončil štúdium v roku 2007. Počas štúdia aktívne pôsobil a v súčasnosti je členom v spolku CPSSU – Česko-Slovenská únia študentov politických vied.

Úspešnou obhajobou dizertačnej práce na tému „Postavenie štátu a nové dimenzie bezpečnosti na začiatku 21. storočia“ získal titul PhD. v odbore Teória politiky na Katedre bezpečnostných štúdií Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. V roku 2015 mu bol udelený titul docent v odbore Medzinárodné vzťahy na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, po úspešnej habilitačnej prednáške na tému: Model budúcej kooperácie štátov Vyšehradskej štvorky v oblasti bezpečnosti. V roku 2023 bol prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou menovaný za profesora v odbore medzinárodné vzťahy, po úspešnom ukončení menovacieho konania na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Jeho odbornou profiláciou sú medzinárodné vzťahy a bezpečnostné štúdie, ktoré samy o sebe predstavujú široké spektrum viacerých oblastí vedeckého zamerania. Prvú oblasť vymedzujú teoretické poznatky a výskumné teórie (sekuritizácia, konštruktivizmus, kritické prístupy). Druhá oblasť sa zameriava na výskum súčasných a nových bezpečnostných hrozieb (vrátane hrozieb pre demokraciu) pre štát a jeho postavenie v nich. Tretia oblasť sa prirodzene vyprofilovala v spojitosti s prvými dvoma oblasťami, keď potreba aplikačnej fázy dosiahnutých poznatkov prirodzene smerovala do najbližšieho okolia, predovšetkým pre potreby Slovenskej republiky, ako aj širšieho stredoeurópskeho priestoru. Primárnu pozornosť venuje aj spoločenskému sektoru a problematike identít a radikalizácie (polarizácie) spoločnosti v kontexte technologického progresu spoločnosti.

V súčasnosti je prodekanom pre medzinárodné vzťahy a vzťahy s verejnosťou a profesorom na Katedre bezpečnostných štúdií Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. V rámci pedagogickej činnosti vedie prednášky a semináre z predmetov: Úvod do bezpečnostných štúdií; Bezpečnostné teórie; Koncepcie a metódy výskumu v bezpečnostných štúdiách; Bezpečnostná politika Slovenskej republiky; Security Environment of the Central European States; Bezpečnostné hrozby a riziká vo svetovej politike; Problematika sekuritizácie v politických vedách; Budúcnosť výskumu bezpečnosti v sociálnych vedách a predmet Odborná prax.

V roku 2009 absolvoval Kurz národnej bezpečnosti pre zamestnancov verejnej správy v Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, ktorého predmetná skladba bola zameraná na vodcovstvo a manažment v strategickom prostredí, bezpečnostnú politika a stratégie, globálne bezpečnostné prostredie, budúci strategický kontext a prevenciu konfliktov, národnú bezpečnosť a obranu. Zúčastnil sa mnohých výskumných, prednáškových pobytov ako aj konferencií doma a v zahraničí: Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Belgicko, Slovinsko, Francúzsko, Ukrajina, Srbsko a iné.

Je členom redakčnej rady vedeckého časopisu Obrana a strategie, ktorý vydáva Univerzita obrany v Brne, členom redakčnej rady vedeckého časopisu Central European Journal of Politics a tiež členom redakčnej rady časopisu Journal of Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (series: Integration Processes: Economic, Political and Legal Aspects). Od roku 2008 bol výkonným redaktorom a v súčasnosti je šéfredaktorom časopisu Politické vedy, indexovaného vo Web of Science Core Collection, so zameraním na politológiu, najnovšie dejiny, medzinárodné vzťahy a bezpečnostné štúdiá, ktorý vydáva Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. Od roku 2008 je Fakultným koordinátorom pre ErasmusPlus, z tejto funkcie sa snaží prispieť k vyššej mobilite študentov a učiteľov.

V rokoch 2007 až 2009 bol koordinátorom a členom organizačného tímu Národného konventu o budúcnosti Európskej únii. V súčasnosti je členom organizačného tímu projektu Bezpečnostné fórum, ktorý funguje pod záštitou Katedry bezpečnostných štúdií na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov, ktorý sa zameriava na výskum otázok bezpečnosti. Je členom vedecko-výskumného projektu „Centra exceletnosti so zameraním na výskum otázok národnej a medzinárodnej bezpečnosti.“ Zastáva tiež pozíciu výskumného pracovníka v laboratóriu UMB Data&Society Lab Institute for Democracy at UMB. V minulosti pôsobil ako visiting profesor na University of Wrocław, Metropolitan University Prague a v súčasnosti je visiting profesor na Adam Mickiewicz University, Poznań v Poľsku. Zúčastnil sa na mnohých národných a medzinárodných projektoch, výskumných projektoch, doma i v zahraničí ako napríklad: Grant výskumného projektu schémy EÚ: ComAnCE - Combat Anti-Semitism in Central Europe, v rokoch 2019-2021, Grant projektu Erasmus+ KA2: Strategic Partnerships: Fakespotting, v rokoch 2020-2023, Graty VEGA: Bezpečnostné aspekty zlyhávajúcich štátov, v rokoch 2019-2021, : Transformácia bezpečnostného prostredia: aplikácia skúseností štátov Vyšehradskej štvorky na príklade Ukrajiny, v rokoch 2017-2019 a iné.

V rámci publikačnej činnosti je autorom alebo spoluautorom monografií "Security and Strategic Culture of the Visegrad Group Countries", "Nový prístup k bezpečnosti štátu na začiatku 21. storočia", "Bezpečnosť ako kategória" autorom kapitol v monografiách, vedeckých článkov domácich ako aj zahraničných indexovaných časopisoch vo WoS a SCOPUS. Publikuje v odborných časopisoch a zborníkoch, zúčastňuje sa na vedeckých konferenciách doma a v zahraničí.