Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

     Vysokoškolské vzdelanie ukončila v roku 1998 v odbore anglický jazyk a literatúra na Fakulte humanitných vied UMB a v odbore biológia na Fakulte prírodných vied UMB kvalifikáciou Magister. V roku 2000 ukončila rigorózne štúdium na Katedre anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Doktorandské štúdium ukončila v roku 2014 na Filozofickej fakulte UMB v Banskej Bystrici v odbore Všeobecná jazykoveda úspešnou obhajobou doktorandskej práce pod názvom Frazémy v slovenských a anglických politologických textoch.

     Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici pracuje od septembra 1998. Jej súčasné pracovné zaradenie je odborný asistent na Katedre medzinárodných vzťahov a diplomacie, od roku 2014 pôsobí zároveň na pozícii vedúcej Oddelenia medzinárodnej komunikácie. Hlavnou náplňou jej pedagogickej činnosti je výučba vo všetkých stupňoch a študijných programoch, vrátane programov v anglickom jazyku. Vyučuje odborný anglický jazyk so zameraním na históriu a politické reálie Veľkej Británie, históriu USA, ale aj odborný jazyk zameraný na odborné texty v medzinárodných vzťahoch, politológii, či ekonómii. Okrem pedagogických a vedecko-výskumných aktivít je členkou Vedeckej rady FPVaMV UMB, koordinátorkou pre programy v anglickom jazyku, koordinátorkou výučby pre program Erasmus+, funguje ako osoba prvého kontaktu pre uchádzačov zo zahraničia. Aktívne participuje na pedagogických, vedecko-výskumných, organizačných a projektových aktivitách oddelenia medzinárodnej komunikácie, ako aj celej fakulty.

     Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa orientuje na problematiku výučby odborných jazykov na vysokých školách a na výskum lexikálnej zložky odborných textov v anglickom jazyku, so zameraním na idiomatiku odborných textov z oblasti politických vied a medzinárodných vzťahov. Pravidelne sa zúčastňuje na vedeckých konferenciách a publikuje v odborných časopisoch a konferenčných zborníkoch doma i v zahraničí. Je autorkou vysokoškolskej učebnice History of Great Britain, publikovanej na UMB v dvoch vydaniach, vysokoškolskej učebnice History of the United States, autorkou kapitol v dvoch vedeckých monografiách Premeny diplomacie v globalizovaných medzinárodných vzťahoch v kontexte mäkkej moci a Metaforické a frazeologické aspekty politického diskurzu v multilingválnom prostredí.. V rámci projektovej činnosti bola zapojená vo viacerých domácich a zahraničných projektoch, z posledných napríklad - Kultúrna inteligencia ako dôležitý predpoklad konkurencieschopnosti Slovenska v globálnom prostredí a Koncept mäkkej moci v kontexte transformujúceho sa medzinárodného prostredia a potenciál jeho využitia pre stratégie malých štátov. V súčasnosti je členkou riešiteľského kolektívu projektu VEGA 1/0437/19 s názvom Význam internacionalizácie vysokoškolského vzdelávania pre konštrukciu identity Európskej únie a zvyšovanie konkurencieschopnosti v európskom priestore a medzinárodného projektu Erasmus+ K2 č. KA203-6CDB50C8 FAKESPOTTING.