Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

Mgr. Dávid Kollár, PhD. pôsobí od roku 2013 ako odborný asistent a tajomník na Katedre bezpečnostných štúdií na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov (FPVMV) Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici ako aj Centra excelentnosti pre krízové riadenie. Je absolventom FPVMV UMB v odbore medzinárodné vzťahy vo všetkých troch stupňoch štúdia (Bc., Mgr. a PhD.). Bakalárske štúdium ukončil v roku 2008 štátnou skúškou a obhajobou bakalárskej práce na tému "EÚ-Rusko: nové partnerstvo?", magisterské štúdium absolvoval v roku 2010, kedy obhájil diplomovú prácu na tému "Vzťahy Ruskej federácie a NATO po páde bipolarity a perspektívy vývoja v budúcnosti". Doktorandské štúdium absolvoval v roku 2013 obhajobou dizertačnej práce na tému "Postavenie Ruskej federácie v súčasnom bezpečnostnom prostredí". Počas štúdia na FPVMV absolvoval semestrálny pobyt na Univerzite v Bologni na Fakulte politických vied Roberta Ruffilliho vo Forli.

V súčasnosti sa podieľa na vedení povinných aj povinne voliteľných kurzov Teória a prax geopolitiky, Hybridné hrozby, Postsovietsky priestor a západný Balkán a výberového predmetu Krízový manažment v rámci študijného programu Bezpečnostné štúdiá. Zabezpečuje aj výučbu v anglickom jazyku, konkrétne predmetov Political System of the Slovak Republic a Crisis Management.

Od začiatku svojho pôsobenia na Katedre bezpečnostných štúdií absolvoval niekoľko prednáškových pobytov na univerzitách a vysokých školách v Dubrovniku, Prahe, Českých Budějoviciach, Kutnej Hore či poľskej Pile.

V súčasnosti je súčasťou riešiteľského tímu projektu APVV "Nie je to pravda, ale mohla by byť": Konšpiračné teórie a hoaxy v modernom vývoji Slovenska v európskom kontexte a doch projektov VEGA Suverenita ako faktor krízy liberálneho svetového poriadku a Kyberneticko-sociálne bezpečnostné hrozby v súčasnom svete: prípadová štúdia o hrozbách dezinformácií a novovznikajúcich hrozbách v spoločenskom kontexte

Zúčastňuje sa domácich a medzinárodných vedeckých konferencií, publikuje v časopisoch a zborníkoch, a je súčasťou organizačného tímu medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnostné fórum, ktorá je už viac ako 15 rokov veľmi solídne etablovaná v domácej aj zahraničnej bezpečnostnej komunite.

Zároveň je predsedom Akademického senátu FPVMV UMB v Banskej Bystrici na funkčné obdobie 2020-2024.