Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

 

Jozef Michal Mintal (Mgr., PhD, PgC, AKC) je odborný asistent na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, riaditeľ a spoluzakladateľ Inštitútu pre demokraciu a Data & Society Lab. Vo svojej vedeckej práci sa zameriava na úlohu informačných a komunikačných technológií v politickom živote, predovšetkým na bezpečnostné aspekty digitálnych médií a socio-technické dynamiky kybernetickej domény. Medzi jeho oblasti záujmu patrí tiež metodológia spoločensko-vedného výskumu. Spoločne s docentkou Kamilou Borsekovou momentálne koordinuje 1.5 mil € Horizon Europe projekt BRRIDGE, ktorého cieľom je posilniť vedecké kapacity v oblasti skúmania výziev demokracie v 21. storočí a celkovo prispieť k hlbšiemu pochopeniu súčasného demokratického disconectu prameniaceho zo zmien v technológiách, nerovnosti, kultúre a vládnutí.

Mintal vyštudoval odbor medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a odbor medzinárodné záležitosti na King’s College London. V roku 2020 obhájil IBM financované PhD (s vyznamenaním) s dizertačnou prácou zameranou na platformovú štruktúru sociálnych sieťových služieb. Okrem svojho hlavného štúdia absolvoval tiež semestrálny výskumný tréning na Harvard University. Mintal v minulosti pôsobil ako výskumník na Centre for Media, Data and Society na Central European University (2019-2022), ako hosťujúci profesor na Fakulte prírodných a technických vied UBS vo Francúzsku, a ako hosťujúci výskumník na Viedenskej Univerzite v Rakúsku (2019) a ZYU v Číne (2018). V roku 2021 bol zvolený za člena výkonného výboru STAIR v rámci International Studies Association (USA). Výsledky svojich výskumov prezentoval na viacerých vedeckých konferenciách (e.g. MISDOOM na University of Oxford, GlobalFact na Oslo Met, Connected Life na LSE/OII) a publikoval medzi iným v Lecture Notes in Computer Science, Smart Innovation, Systems and Technologies alebo v Politics in Central Europe. V rámci svojej expertízy tiež konzultoval pre viaceré medzinárodné a národné inštitúcie a korporácie (e.g. Ethical Journalism Network, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo obrany SR, Rada pre vysielanie a retransmisiu, Meta Platforms). Jeho prácu citoval Európsky parlament a viaceré domáce a zahraničné médiá. V roku 2022 ho magazín Forbes zaradil do svojho rebríčka 30 pod 30. 

Pred akademickou dráhou Mintal pôsobil v mimovládnej a vládnej sfére v oblasti medzinárodných vzťahov, bezpečnostnej politiky a inovácií. Začínal v študentskej mimovládnej organizácie Euroatlantické centrum (EAC), najskôr na pozícii programového koordinátora a neskôr programového riaditeľa. V EAC sa podieľal na koordinácií viacerých významných projektov slovenskej bezpečnostnej komunity a bol napr. zodpovedný za Slovenské bezpečnostné fórum. Nekôr spoluzaložil mimovládnu organizáciu Stredoeurópske startup centrum, venujúcu sa podpore a rozvoju inovatívnych podnikateľských nápadov v regiónoch Slovenska. V roku 2016 následne nastúpil na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, kde počas slovenského predsedníctva v rade EÚ pôsobil na Odbore pre horizontálne otázky a koordináciu ako styčný dôstojník pre UK. 

Riešené projekty (výber):

  • BRRIDGE (Horizon Europe) 
  • Cognitive Analytics for Real-World Security Threats (IBM, NY USA) 
  • Data & Society lab endeavour new way of utilizing AI (IBM, CEE)
  • The Business of Misinformation, (Central European University, Budapest; OSF London)

Členstvo v profesných združeniach: 

  • International Studies Association, (zvolený za člena výkoného výboru STAIR na obdobie 2021-2023)
  • American Political Science Association

Ocenenia

  • Študentská osobnosť Slovenska v kategórii Filozofia, politológia, sociológia, história (pod záštitou prezidentky SR)
  • Cena rektora Univerzity Mateja Bela
  • Forbes 30 pod 30 

 

Web: jozefmichalmintal.com

Twitter: @jozefmmintal 

ORCID: 0000-0003-1651-7146