Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Profesijná charakteristika

PhDr. Erik Pajtinka, PhD. vyštudoval odbor medzinárodné vzťahy a diplomacia na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V rámci štúdia absolvoval semestrálny študijný pobyt na Universität zu Köln (Nemecko), kde študoval odbor medzinárodná politika. V roku 2005 získal na FPVaMV UMB po obhajobe rigoróznej práce titul PhDr. v odbore medzinárodné vzťahy a diplomacia a v roku 2008 po úspešnom ukončení doktorandského štúdia na rovnakej fakulte PhD. v odbore medzinárodné vzťahy. Počas štúdia absolvoval niekoľko odborných stáží v diplomatickej službe, a to na veľvyslanectvách SR vo Viedni, v Budapešti a v Haagu, a na odbore diplomatického protokolu Ministerstva zahraničných vecí SR.
Ako hosťujúci vedecký pracovník pôsobil na Netherlands Institute of International Relations Clingendael v Haagu (Holandsko) a ako vysokoškolský učiteľ na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského a Fakulte medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako vysokoškolský učiteľ na FPVaMV UMB v Banskej Bystrici a ako externý prednášateľ na Fakulte sociálních věd Univerzity Karlovy v Prahe (Česko). Je tiež externým expertom Royal Military Academy v Brede (Holandsko) pre oblasť vojenskej diplomacie. 
Vo vedecko-výskumnej činnosti sa špecializuje na problematiku súčasnej teórie a praxe diplomacie, najmä na otázky ekonomickej, kultúrnej či vojenskej diplomacie, ako aj diplomacie Európskej únie. Je autorom odbornej publikácie Slovník diplomacie (2013), vysokoškolskej učebnice Základy teórie a praxe diplomacie (2015) a tiež viacerých vedeckých článkov, publikovaných v domácich i zahraničných recenzovaných časopisoch.
V rámci pedagogickej činnosti vedie na FPVaMV UMB prednášky a semináre z predmetov Teória a prax diplomacie I. a II. a zabezpečuje predmet Diplomacia v praxi - odborná exkurzia. Je tiež fakultným koordinátorom pre vzťahy s MZVaEZ SR.