Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Koncept mäkkej moci v kontexte transformujúceho sa medzinárodného prostredia a potenciál jeho využit

Názov projektu: Koncept mäkkej moci v kontexte transformujúceho sa medzinárodného prostredia a potenciál jeho využitia pre stratégie malých štátov

Poskytovateľ finančných prostriedkov: VEGA

Kód projektu: 1/0949/17

Realizácia projektu: 1/2017 – 12/2019

Zodpovedný riešiteľ z UMB: 

Spoluriešitelia z UMB: . prof. PhDr. Peter Čajka, PhD., doc. PhDr. Dalibor Vlček, CSc., doc. PaedDr. Radovan Gura, PhD., PhDr. Erik Pajtinka, PhD., PhDr. Marek Lenč, PhD., doc. JUDr. Peter Rosputinský, PhD., JUDr. Matúš Štulajter, PhD., doc. PhDr. Martina Bolečeková, PhD., PaedDr. Ivan Štulajter, PhD., PhDr. Martina Benčeková, PhD., PaedDr. Mária Rošteková, PhD., Mgr. Andrea Rusnáková, Mgr. Ivana Slobodníková, Mgr. Róbert Vancel, PhD., Mgr. Barbora Olejárová, Mgr. Vladimír Müller, PhD.

Anotácia: Prínos liberálnych a neoliberálnych teórií medzinárodných vzťahov spočíva v teoretickej reflexii transformáciemedzinárodného prostredia, ktorá sa prejavuje vo významnejšom zohľadňovaní nehmatateľných zdrojov moci vpraktickej realizácii zahraničnej politiky jednotlivých aktérov. Výsledkom tohto posunu je zdôraznenie významunových societálnych prepojení, medzinárodných inštitúcií a ekonomickej interdependencie. Malé štáty sú vmedzinárodnom systéme všeobecne považované za slabých aktérov, ktorí nemajú schopnosť presadzovaťsvoje zahraničnopolitické ciele ako veľké štáty. Projektový zámer chce ukázať, že veľkosť štátu nie je vždyindikatívna pre mocenský potenciál a že malé štáty, ako Slovenská republika, majú možnosť byť atraktívne.Namiesto zdrojov tvrdej moci môžu využívať mäkkú moc. Mäkká moc dáva do rúk malých štátov silný nástroj,ktorým sa môžu úspešne a veľmi efektívne podieľať na formovaní a dotváraní medzinárodného prostredia azabezpečiť efektívne plnenie zahraničnopolitických cieľov.