- Začiatok 12/apr, 2022 | 13:50
- Ukončenie 12/apr, 2022 | 16:00
Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica
Ľubomír Jančok, autor, riaditeľ CK Monte Christo
Uskutočnené podujatia
„Umenie krehkého jazyka biznisu“
Dňa 12.4.2022 sa o 13:50 uskutočnilo podujatie s názvom „Umenie krehkého jazyka biznisu“ pod záštitou Asociácie frankofónnych študentov EFPOLIT v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov. Naše pozvanie prijal pán Ľubomír Jančok – absolvent prestížnej univerzity v Sorbonne vo Francúzsku, pedagóg, spisovateľ a podnikateľ žijúci už 20 rokov na osi Slovensko-Francúzsko. Desať rokov organizuje kultúrne pobyty cez svoju cestovnú kanceláriu Monte Christo a deťom od 4 do 20 rokov sa venuje prostredníctvom kurzov etikety.
Na úvod našim študentom predstavil ako sa z mladého muža zo Žiliny stal milovník a obdivovateľ Francúzska a ako získal svoju prvú prácu na zámku neďaleko Nantes, kde ako stredoškolák strávil dva mesiace. Podelil sa tiež o svoje úspechy zo študentských čias, medzi ktoré patrí napríklad štipendium od francúzskej vlády. Nezabudol spomenúť čo ho priviedlo k biznisu – vždy ho priťahovali cestovné kancelárie, avšak netradičného modelu. Ide o model 50 na 50, kedy 50% zájazdu tvorí vzdelávanie a ďalších 50% zážitok.
V ďalšej časti diskusie študentom vysvetlil rozdiely medzi Slovenskom a Francúzskom v oblasti komunikácie. Francúzi sú národom hovoriacim v náznakoch a veľmi obšírne, no naopak Slováci sú pri konverzácii priami. Práve to označil za častý dôvod neúspechu Slovákov pri jednaní s Francúzmi či už v otázke biznisu alebo pri pohovoroch na univerzity. Jazyk je podľa neho vždy potrebné prispôsobiť prostrediu, v ktorom sa pohybujeme a jeho krehkosť spočíva v tom, akí sú ľudia k sebe navzájom.
Počas prednášky študentov taktiež poučil o tom ako je pre nich vysoká škola dôležitá, predstavuje pre nich akýsi odrazový mostík do života. Poradil im ako napísať zaujímavý motivačný list, potrebný v súčasnosti skoro do každého zamestnania. Keďže vo Francúzsku stačí v priemere 9 sekúnd na to, aby kompetentný rozhodol či je záujemca priemerný alebo veľmi talentovaný a zaujímavý, je nevyhnutné dávať potenciálnemu zamestnávateľovi alebo škole pocítiť, že vieme aj dávať a nie len brať. Veľmi dôležité sú taktiež odporúčacie listiny, ktoré získavajú na vážnosti, tým kto ich napísal a, samozrejme, musia kolidovať s motivačným listom záujemcu.
Neskôr dostali svoj priestor na otázky aj poslucháči. Na otázku aké hodnoty je nutné vziať do úvahy pri podnikaní vo Francúzsku odpovedal jednoznačne: „Treba vedieť po francúzsky a nenosiť drevo do lesa.“ Tým poukázal na to, že pri biznise je dôležité hľadať oblasť, v ktorej má podnikateľ vzdelanie alebo v danej sfére vyniká jeho krajina. Napríklad Slováci sú zdatní v technických oblastiach, preto by nemali vo Francúzsku podnikať v gastronómii, čo je zase ich doménou. Študenti sa taktiež zaujímali o žurnalistiku vo Francúzsku, či politika súvisí s biznisom a aký by mohla vplyv prípadná zmena francúzskeho prezidenta na biznis.
V poslednej časti diskusie sa pán Jančok venoval školstvu, pričom za najväčší rozdiel medzi slovenským a francúzskym označil prístup učiteľov k študentom. Vo Francúzsku sa učitelia venujú najmä najlepším študentom a posúvajú ich vpred. Naopak na Slovensku sa venujú všetkým študentom rovnako a tí najlepší preto nenapredujú, čo je podľa neho dôležité zmeniť. V školách nám podľa neho rastie v súčasnosti zlatá generácia schopná operovať s informačnými technológiami, a preto je nutné sa ňu príkladne starať. Taktiež dodal, že slovenských študentov často už vopred zaujímajú peniaze. Jančok odporúča sa čo najskôr začať v maximálnej možnej miere venovať tomu, čo študenta baví, v čom vyniká a potom sa začať zaoberať financiami.
Na záver sa pán Jančok poďakoval za pozvanie a povzbudil študentov: „Vážte si univerzitné prostredie a pracujte na sebe!“. Taktiež obdaroval EFPOLIT svojimi publikáciami spolu s podpisom a milým venovaním.
Na našich stránkach používame súbory cookie, aby sme vám umožnili čo najlepšie prezeranie internetových stránok. Súbory cookies používame výhradne pre účel skvalitnenia našich služieb; nikdy ich nepoužívame na účely reklamy alebo profilovania. Viac informácií o používaní súborov cookie. V prípade ak chcete upraviť nastavenia súborov cookies, vyberte možnosť "nastavenia cookies". Pokiaľ chcete prijať všetky súbory cookie a nastavenia vyberte možnosť "Prijať" alebo Odmietnuť.