Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zahraničná a európska politika SR v dobe ruskej agresie proti Ukrajine - 17. 3. 2023

Zahraničná a európska politika SR v dobe ruskej agresie proti Ukrajine

 

  1. marca navštívil FPVaMV UMB dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Hlavným cieľom jeho cesty bolo so študentmi tejto fakulty diskutovať o zahraničnej politike SR počas ruskej agresie na Ukrajine. Po prednáške sa minister v užšom kruhu stretol s ukrajinskými študentmi, ktorí mu verejne poďakovali za jeho podporu ich krajine. V preplnenej aule hosťa privítal prorektor pre vedu a výskum , prof. PhDr. Peter Terem, PhD. a dekan FPVaMV, doc. PhDr. Branislav KOVÁČIK, PhD., EMBA.

Minister Káčer Banskú Bystricu navštívil na pozvanie FPVaMV. Uviedol pritom, že si váži každé stretnutie s mladými ľuďmi, pretože ho zaujímajú ich názory a postoje. Skonštatoval, že dnešné rozhodnutia vlády majú zásadný vplyv na ich budúcnosť. Vo svojom vystúpení sa vyjadril k politickej situácii pred začiatkom ruskej agresie, kedy nikto nechcel napriek spravodajským informáciám veriť, že Rusko zaútočí. Následne študentom vysvetlil konkrétne kroky, ktoré zahraničná politika Slovenskej republiky podniká pri pomoci Ukrajine. Dodal, že pre Slovensko a jeho ekonomiku je výhodou mať prosperujúcich susedov, ktorí sa chcú integrovať do európskych štruktúr, rozvíjať zahraničný obchod a pestovať demokraciu vo svojej spoločnosti. Na záver prednášky bol priestor na otázky publika, ktoré kládli najmä ukrajinskí študenti, ktorých táto téma, prirodzene, zaujímala najviac. Zaujímali sa napríklad o konkrétne prostriedky pomoci Slovenska Ukrajine (humanitárne, vojenské, či ekonomické) alebo aj o to, aký má ukrajinská armáda podľa ministra predpoklad na úspech. Každý z nich sa pred položením otázky predstavil a úprimne sa poďakoval za jeho podporu, ktorú vyjadruje Ukrajine.

Po prednáške sa minister s ukrajinskými študentmi rozprával o ich životoch na Ukrajine. Diskutovali aj o proruských náladách na Slovensku, chcel vedieť, či sa stretli s negatívnymi reakciami okolia na svoj pôvod alebo ako vnímajú Slovákov, ktorí podporujú Rusko. Minister Káčer sa k tomuto osobnému stretnutiu vyjadril na sociálnej sieti, kde uviedol nasledovné: „Na UMB študujú aj desiatky mladých ľudí z Ukrajiny. Osobne som sa s nimi stretol a vypočul si ich príbehy. Dojali ma, inšpirovali aj povzbudili. Preukazujú neuveriteľnú chuť študovať. Videl a počul som, ako milujú svoju rodnú krajinu a súčasne úprimne ďakujú Slovensku za podporu Ukrajiny. Uprostred Slovenska našli útočisko, priateľských ľudí a pomoc, ktorú nám nikdy nezabudnú. Som veľmi hrdý na ich spolužiakov a pedagógov, ktorí ich prijali. To, čo sa naučia, využijú pri obnove svojej vojnou zničenej krajiny.“

 

Autor článku: Bc. Metod Huljak, študent 1. ročníka magisterského štúdia odboru medzinárodné vzťahy