Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

"Fake news - ako sa zorientovať medzi dezinformáciami a pravdou?" - 15. 3.

Online diskusia sa konala 15. marca a bola určená hlavne pre študentov stredných škôl. Podujatie otvoril Robert SERMEK, vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Na diskusii sa zúčastnili:

• Lucia NICHOLSONOVÁ, poslankyňa EP (EKR)
• Vladimír BILČÍK, poslanec EP (EPP)
• Katarína KLINGOVÁ, senior analytička GLOBSEC
• Peter JANČÁRIK, podpredsedaOZ Konšpirátori.sk

Dskusiu moderoval Vladimír Šnídl z Dennika N.

O fake news počúvame v posledných rokoch stále častejšie. V dnešnej dobe je jednoduché šíriť svoj názor, diskutovať vďaka sociálnym médiám s ďalšími ľuďmi, a predovšetkým dohľadať si a čerpať informácie prakticky na ľubovoľnú tému. Aj z tohto dôvodu sa vo veľkom darí aj falošným správam a to aj napriek značnému úsiliu tieto správy vyvracať a obmedziť. Spolu, nám potom všetky tieto správy vytvárajú obraz našej reality, ktorá môže byť pokrivená tým, odkiaľ informácie získavame. K tomu sa pridáva snaha medií priniesť šokujúce informácie, čomu mnohokrát podriaďujú spôsob ich prezentácie. Pri letmom pohľade na správy týkajúce sa Európskej únie a jej inštitúcií vidíme, že negatívne titulky vysoko prevyšujú tie pozitívne. Prečo tomu tak ale je? Je to preto, že takéto správy skutočne prevažujú alebo preto, že tie dobré nestoja za zmienku? Do akej miery sa my sami uzatvárame v názorových bublinách vytvorených z ľudí a médií s rovnakým názorom?

Súčasťou podujatia bol aj workshop s Kristínou BLAŽEKOVOU a Jakubom JUSKOM z Občianskeho združenia Zvol si info a tematický kvíz "Pravda o EÚ: poznáte fakty?" pod vedením Dominiky HAJDU, analytičky GLOBSEC.