Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Filmový večer - 20. 3. 2023

V pondelok 20. marca 2023 sa v priestoroch FPVaMV uskutočnil filmový večer spojený s diskusiou nielen o aktuálnom politickom dianí, ale aj o rôznych aspektoch, ktoré ovplyvňovali vládnutie Vladimíra Mečiara na Slovensku. Organizácie filmového večera spojeného s neformálnou diskusiou sa zhostila Študentská rada FPVaMV. Pozvanie študentov diskutovať o dokumente Mečiar prijal dekan fakulty, doc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD., EMBA.

 

Dokument Mečiar z roku 2017, ktorý režírovala Tereza Nvotová, ponúka náhľad do obdobia Slovenskej republiky v rokoch 1990 - 1998, kedy na čele štátu stál Vladimír Mečiar. Bol predsedom vlády Slovenskej republiky počas troch po sebe nasledujúcich funkčných období. V čase svojho pôsobenia v úrade bol kontroverznou osobnosťou, rovnako bol obviňovaný z autoritárstva, korupcie a porušovania ľudských práv. Vladimír Mečiar si počas svojho vládnutia vybudoval silný kult osobnosti, čo mu zaručovalo širokú podporu zo strany verejnosti.

Po páde totalitného komunistického režimu sa lídri Nežnej revolúcie rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar. Na konkurze vedel odpovedať na všetky otázky, ale nikomu to v tej dobe nepripadalo čudné. Až neskôr sa ukázalo, aj keď nikdy nie oficiálne, že Vladimír Mečiar už v tých časoch spolupracoval so SIS. Počas svojej vládyVladimír Mečiar  využíval rôzne diskutabilné praktiky a jeho meno je spájané s mnohými kauzami. Ide o únos prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho a následné amnestie pre páchateľov únosu, smrť Róberta Remiáša a značné privatizácie v štátneho majetku.

Po premietnutí filmu začali s pánom dekanom študenti FPVaMV diskutovať o mnohých okolnostiach, ktoré boli v dokumente spomenuté. Pozornosť bola venovaná politickému naratívu Vladimíra Mečiara. Nešlo však len o jeho skvelú rétorickú schopnosť. Ovplyvniť veľkú masu ľudí na tri funkčné obdobia znamenalo viac, než len skvelý politický prejav. Aj napriek mnohým kontroverzným udalostiam počas jeho vlády dokázal slovenské obyvateľstvo presvedčiť, že chce pre Slovenskú republiku len to najlepšie a ostával stále „jedným z nich“. Pán dekan študentov upozornil, že je nutné zachovať si nadhľad a pristupovať k spomínaným faktom v dokumente objektívne. Dôležité je všímať si nielen osobnosti, ktoré sa v tej dobe vyskytovali pri premiérovi, ale aj politické kampane, situácie a momenty v súčasnosti, kde sa dajú nájsť paralely s historickými udalosťami. V rámci diskusie bolo otvorených množstvo iných tém, ako je napríklad citlivá politická situácia týkajúca sa právneho štátu v období Mečiarovej vlády, alebo vývoj domácej politickej scény, kde sa študenti zaujímali o predikcie vývoja do budúcich predčasných parlamentných volieb. „Bádajte“, povedal na koniec diskusie pán dekan, „jedine vtedy si dokážete skutočne vytvoriť správny pohľad a pochopiť všetky tie historické a súčasné prepojenia v našom štáte.“

 

Autor článku: Zuzana Michalková, študentka 4. ročníka FPVaMV, predsedníčka