Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Human Forum 2022 - 21. 11. - 23. 11. 2022

Takto pred mesiacom sme s kolegom a stážistami postávali nad rezačkou s pohármi vína, rozmýšľajúc ako sa ten skazuvziaty stroj ovláda. Neprišli sme na to a nemali sme ani nožnice. Takže sme menovky pre 150 ľudí rezali ráno pred začiatkom konferencie. Hodinu pred začiatkom sme zistili, že rozmer nie je zhodný s vysačkami, ktoré priviezli z MZV. Jedna z tých menej náročných situácií okolo prípravy tohtoročného Human Forum. Trojdňovou konferenciou to samozrejme nekončilo a tak až s takýmto odstupom píšem o to, čo skvelé sa nám v Banskej Bystrici podarilo.
Konferencia o ľudských právach a demokracii, ktorá vznikla ako reakcia na zvolenie nácka za predsedu kraja, je dielom spojenia mimovládok (Nadácia Ekopolis CKO - Centrum komunitného organizovania a ďalších) akademickej obce (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, Inštitút pre Demokraciu pri UMB), Mesto Banská Bystrica a už aj Banskobystrický samosprávny kraj. Všetko zastúpené odhodlanými ľuďmi, ktorí tejto konferencii dávajú svoj voľný čas a kopec úsilia. Tento rok sa k organizátorom pridalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
9. ročník bol výnimočný už len tým, že sme vo veľkej paráde nabehli na klasickú formu konferencie po dvoch rokoch pandemickej improvizácie. Konferenciu sme natiahli na 3 dni, lebo všetkých skvelých rečníkov zo Slovenska, ale aj zahraničia by sme do dvoch dní nenapratali. Osobne sa mi páči tá rozmanitosť - priestory od Cikkerovej siene v Radnici, cez prednáškové miestnosti FPVaMV až po Záhrada - Centrum nezávislej kultúry; hostia od Zuzana Čaputová a Rastislav Kacer cez zástupcov štátnej správy, akademikov, vedcov, analytikov, učiteľov, ľudí z veľkých aj menších mimovlánych organizácií, až po fantastických ľudí z kultúrnych/komunitných centier/miestnych NGO, ktorí odvádzajú ťažkú, no tak veľmi potrebnú prácu a angažujú sa na miestnej úrovni.
Do desiateho ročníka vstupujeme posilnení úspechom a množstvom pozitívnych ohlasov. Teším sa, že náš tím organizačný tím drží aj v tejto neľahkej dobe. Zároveň nás čaká množstvo výziev. Ako reflektovať na rozdelenú spoločnosť? Human Forum bolo vždy platformou, ktorá sa snaží spájať ľudí naprieč názorovými spektrami. Je to čoraz ťažšie. Vstupujeme do roka, v ktorom čelíme mnohým krízam, domácim a vonkajším a k tomu nás čakajú predčasné voľby. Bude zo strany štátu ešte záujem venovať sa ľudským právam a rozvoju demokracie? Máme aj iné výzvy.... radostné, no náročné. Rastieme a musíme sa profesionalizovať. Náš mediálny výtlak bol slabučký. Musíme sa vedieť pochváliť do sveta, pritiahnuť viac ľudí. Ako udržať úroveň aj v ďalších rokoch?
No od nového roka začíname makať na HF 23 a verím, že o tom, čo robíme už bude počuť. Stay tuned!