Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Študentský hlas na Európskej úrovni - 12. 11.

Zuzka bola predsedníčkou žiackej študentskej rady na strednej škole a už v tomto období sa zaujímala o okolie a svojich rovesníkov.  Zároveň bola aktívnou členkou mládežníckych organizácií. Týmto tempom pokračuje aj počas vysokoškolského štúdia na Univerzite Komenského. Je členkou Študentskej rady vysokých škôl a v roku 2020 reprezentovala Slovensko na Model European Union Strassbourg.

Tvrdí však, že neexistuje správny čas kedy by sa mladý človek mal začať spoločensky angažovať. Mali by sme sa riadiť pocitmi a venovať sa tomu čo nás baví, aj keď to spočiatku vyžaduje veľa dobrovoľníctva. Porozprávala nám o svojej skúsenosti z Konferencie o budúcnosti Európy, kde zastávala pozíciu občianskej delegátky. Stretla sa so zástupcami Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Rady Európy, u ktorých, ako sama povedala, musela „búrať stereotypy o Slovensku“. Konštatovala však, že Slovenská republika, na rozdiel od iných členských štátov, podporuje túto konferenciu a považuje ju za dôležitú. Vieme, že na Slovensku sa ľudia veľmi nezaujímajú o Európsku úniu, čo sa prejavuje aj v nízkej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu. Na otázku „Ako môžeme podľa teba zvýšiť dôveru v Európske inštitúcie? “ reagovala: „Systematické riešenie je v školstve.“ Presadzuje najmä povinné predmety venované Európskej únii už od základnej školy, ktoré by zvýšili povedomie o tejto problematike. Často sa však stretáva s kritikou, že nemá skúsenosti, je vraj veľmi mladá a nemala by zastupovať slovenských občanov. Myslí si, že takáto domnienka je typická najmä pre post-sovietske krajiny a nesúhlasí s ňou. Naopak, podporuje iniciatívu Európskej únie, ktorá si pozýva mladých ľudí, aby hovorili o situácii v členských štátoch.

Nakoľko len málo ľudí v Zuzkinom veku má toľko skúseností, musíme skonštatovať, že diskusia bola veľmi motivujúca a Zuzka je človekom na správnom mieste. Sme presvedčení, že o nej  budeme v budúcnosti ešte počuť.