Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Po-Brexitová Európa - 18. 11.

Myšlienku vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie sledujeme už od jeho začiatkov v roku 2016, kedy bol len v podobe otázky v referende. Postupným vývojom prešiel až k definitívnej platnosti od 1. februára 2020.

Hlavnou otázkou pre hosťa bola budúcnosť Európskej únie a Európy samotnej. Negociácie, ktoré prebiehali v zime vytvorili dohodu, ktorá obsahuje budúcu podobu usporiadania vzťahov medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska. Pán doktor Müller však opomenul, že prichádzajú aj problémy spojené s brexitom. Ide o nedostatky, ktoré sa musia v budúcnosti napraviť. Týka sa oblasti bezpečnosti z pohľadu informácií s pohybom osobných údajov a aj s pohybom občanov. Ďalej je potrebné upravenie dohody so službami, uznávanie kvalifikácie – diplomy a špecializácie občanov EÚ. Aktuálny vývoj dohody by mal predstavovať aj podobu hranice medzi Severným Írskom a Írskom. Na stole je viacero scenárov, ale pre ujasnenie sú potrebné rokovania. Diskusia sa neskôr zamerala na ostatné krajiny Spojeného kráľovstva a to Škótsko. Jeho nesúhlas s vystúpením z Európskej únie by mohlo nasvedčovať referendum o vystúpení zo Spojeného kráľovstva a pripojením sa k EÚ. V praxi by to však znamenalo veľa náročných úloh ak by referendum bolo úspešné.

Pán doktor Müller jednoznačne vysvetlil problematiku s nedostatkom pohonných hmôt, ktorá sa udiala ako následok brexitu. Príčinu vidí v hlavnom nedostatku pracovníkov v oblasti nákladnej dopravy, ale aj v iných zamestnaniach s nižším platovým ohodnotením. Odpoveď na otázku aký má vplyv brexit na Slovensko ukáže až neskorší vývoj hospodárskej situácie. Brexit rozpútal aj nové globálne trendy a rast inflácie.